Je bruiloft hoort één van de mooiste dagen in je leven te  zijn, ongeacht je budget.  Om deze reden geef ik regelmatig op mijn blog bespaar tips en dat is niet onopgemerkt gebleven. Vandaag sta ik namelijk in het Algemeen Dagblad waarin ik open en eerlijk vertel over de kosten van mijn eigen bruiloft inclusief budget tips en tricks. Door creatief om te gaan met je budget kan je namelijk besparen zonder dat dit ten koste gaat van je bruiloft!

In deze blogpost wil ik graag iets dieper ingaan op de budget tips en tricks die ik in het artikel van het Algemeen Dagblad geef met daarbij wat meer achtergrond informatie en uitleg. Mocht je het artikel nog niet gelezen hebben, hieronder kan je hem vinden. Klik op het artikel voor een vergroting. De titel is helaas een beetje weggevallen, maar er stond: Je mooiste dag, een rib uit je lijf? Een bruiloft kost als snel 15.000 euro. Hoe bespaar je op de kosten, zonder dat het een kale bedoening wordt?’

Ready? Here we go!

Tip 1: Maak een kostenoverzicht en stel prioriteiten
In het artikel geef ik aan dat nadat ik mijn budget en prioriteiten op een rijtje had gezet, ik makkelijker kon besluiten waar het mes in mocht en waarin niet. In een eerdere blogpost heb ik deze tip al eerder gegeven, maar omdat ik van mening ben dat dit de basis is van je bruiloft (of je nou op je budget moet/wilt letten of niet), kan ik dit vaak genoeg benadrukken! Vanuit je beschikbare budget en je prioriteitenlijstje kan je namelijk beginnen met het plannen van je bruiloft. Er bestaat ontzettend veel in de wondere wereld van weddings. Het is daarom onmogelijk om alles in je bruiloft te verwerken: prioriteiten stellen dus! Wat vinden jij en je partner belangrijk en wat minder? In je kostenoverzicht kan je in één oogopslag zien waar je geld naar toe gaat en naar aanleiding van je prioriteiten kan je veel makkelijker beslissingen nemen.
Binnenkort een uitgebreide blogpost over de kosten inclusief een template, waar je direct mee aan de slag kan!

Photocredits: Marco de Swart

Tip 2: Besparen op je trouwjurk
Zoals je in het artikel kon lezen wilde ik in eerste instantie besparen op mijn trouwjurk door trouwjurken outlet te bezoeken, maar nadat ik een ‘budgetjurk’ aan had, voelde ik mezelf geen bruid. Uiteindelijk ben ik dus inderdaad gezwicht voor een jurk (inclusief accessoires) van € 2200. Ondanks dat ik mezelf geen echte bruid voelde in een ‘budgetjurk’, wil dat niet zeggen dat dit bij jou ook het geval zal zijn. Ik ken genoeg bruiden die wel geslaagd zijn in een trouwjurken outlet, er prachtig uitzagen en ontzettend straalden.
Het is dan ook zeker mijn tip om een outlet te bezoeken. Naast het bezoeken van een trouwjurken outlet zou je ook een bruidsjurk kunnen huren of een jurk van een dierbare kunnen overnemen (moeder?). Mocht deze niet helemaal je stijl zijn, dan kan je deze natuurlijk tegen (geringe) kosten laten vermaken.
Zoals je leest zijn er in ieder geval genoeg mogelijkheden om dé trouwjurk te vinden zonder een fortuin uit te geven. Mocht je je net als ik geen echte bruid voelen in een ‘budgetjurk’, dan kan je altijd nog een bezoekje brengen aan de iets duurdere bruidsmodewinkels.

Ook de bruidegom wilt er natuurlijk netjes uitzien op jullie grote dag! Er zijn een hoop aanbieders van trouwpakken, waar de prijzen al snel in de buurt komen van een trouwjurk. Je kunt altijd kiezen voor een ‘normaal’ pak, die ook nog eens gebruikt kan worden voor andere speciale dagen. Kies voor een 3-delig pak op de dag zelf, zodat het er toch speciaal uitziet.

Tip 3: Denk aan de indeling van je trouwdag
Mijn man en ik zijn om 16.00 uur in de middag getrouwd. Om 17.00 uur was de ceremonie afgelopen en vertrokken we richting onze diner locatie. In het artikel kan je lezen dat wij daardoor zowel een receptie als een bruidstaart hebben overgeslagen. Op zich hadden we er wel tijd voor kunnen maken, maar we zijn blij dat we dit niet gedaan hebben: niemand die iets heeft gemist! Nu is het totaal weglaten van de bruidstaart misschien wat rigoureus, want het is natuurlijk wel een ontzettend leuk en romantisch moment om samen het eerste stuk aan te snijden en dit aan elkaar te voeren. Er zijn gelukkig ook genoeg andere manieren om op de bruidstaart te besparen, maar hierover kan je binnenkort in het tweede deel van ‘Trouwen: dat kan goedkoper’ meer lezen!

Door goed na te denken over de indeling van je trouwdag kan je dus zeker besparen op bepaalde aspecten. Naast laat in de middag/begin avond trouwen kan je ook denken aan een een ceremonie met aansluitend een receptie maar een klein diner ter afsluiting. Het diner zou eventueel ook overgeslagen kunnen worden als je de receptie wat groter aanpakt met lekker hapjes, drankjes en een bruidstaart.

Tips 4: Kies voor een thema
Deze tip heb je ook al eens voorbij zien komen in een eerdere blogpost. Ten eerste zorgt een thema ervoor dat je veel makkelijker een sfeer kan creëren. Het effect is namelijk sneller zichtbaar met een thema, waardoor je minder nodig hebt. Ten tweede zorgt een thema voor creativiteit. Door creatief na te denken kan je op veel budgetbesparende ideeën komen.  In deze blogpost vertel ik meer over de voordelen van een thema bruiloft.

Tip 5: Maak gebruik van je netwerk
Een kennis uit de cateringwereld wilde voor mij tegen een gereduceerd tarief de catering verzorgen. Aangezien dat veel kosten drukte, ging ik op zoek naar een locatie waar het toegestaan was een eigen cateraar te gebruiken. Helaas is het niet voor alle trouwlocaties logisch om met eigen leveranciers te werken, waardoor je dit van te voren goed moet uitzoeken.
Toevallig heb ik een kennis die werkt bij een cateraar, maar wellicht heb jij wel een familielid, vriendin of kennis die visagiste, kapster of bloemstylist is die jou graag zou willen helpen bij je bruiloft. Maak gebruik van deze connecties!

Binnenkort kan je weer een nieuwe blogpost vinden met budget tips & tricks!

♥ Ik ben erg benieuwd wat je van het artikel vind, laat je het me weten?