Het organiseren van mijn eigen bruiloft vond ik echt super tof om te doen. Zoeken naar ideetjes en hierbij de allerleukste producten tegen komen. Ontzettend leuke en lieve leveranciers ontmoeten. Trouwmagazines verslinden en meeslepende trouwprogramma’s op TLC kijken. Emotioneel worden bij het passen van trouwjurken en hebberig worden bij het zien van prachtige tiara’s. Binnenpretjes hebben als ik bezig ben met verrassingen voor mijn gasten. Smullen van het voorproeven van overheerlijke bruidstaarten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle voorpret met mijn groom-2-be en mijn beste vriendinnen.

Je zou haast denken dat het alléén maar leuk is, een bruiloft plannen, maar helaas.. er zitten toch ook echt minder leuke kanten aan. Ten eerste kost het ontzettend veel tijd. Voordat je alleen al een datum hebt uitgezocht, samen met je partner besproken hebt wat voor soort bruiloft jullie willen en het maximaal te besteden budget hebt bepaald, ben je al gauw een paar weken verder. Als de trouwlocatie van jullie dromen op de geplande trouwdatum al bezet is, is het wikken en wegen of jullie een voor een andere locatie gaan of dat jullie je de keuze maken om de trouwdatum te wijzigen en weer zijn jullie een week of twee verder. En dan moeten jullie eigenlijk nog beginnen! Ook zijn er af en toe minder leuke en lieve leveranciers. Leveranciers die de offerte net iets anders hebben opgesteld dan jullie daadwerkelijk besproken hadden. Wat nu? Hierop aanspreken? Of misschien toch proberen om te onderhandelen met die andere leverancier, die jullie veel leuker lijkt, maar eigenlijk te duur is? Onderhandelen is alleen niet echt jullie ding, dan toch maar akkoord gaan met de te dure offerte? En al die mogelijkheden! Kiezen jullie voor een freelance ambtenaar van de burgerlijke stand of één van de gemeente? Nu heb je laatst ook iets gehoord over een huwelijksdag verzekering, is dat nou echt nodig? Dan heb ik het nog niet eens gehad over je familie en vrienden die overal een mening over hebben en dit niet onder stoelen of banken steken, zelfs als je hier niet om hebt gevraagd.

Nee, een bruiloft plannen gaat niet alleen maar over rozen. Ik ga je dan ook iets bekennen: als ik mijn twee geweldige ceremoniemeesters niet had gehad, had ik waarschijnlijk ontzettend veel stress gehad met het plannen van mijn eigen bruiloft. Ik hoor je denken, maar je bent weddingplanner geweest?! Ja klopt, maar dan nog is minimaal één (ervaren) ceremoniemeester wel echt een must, om niet te veranderen in een bridezilla. Daarnaast ging het om mijn eigen bruiloft, dat maakte het een heel ander verhaal. Het was veel persoonlijker, waardoor ik af en toe niet objectief meer kon zijn. Zodra je persoonlijke gevoelens gaan meespelen, wordt het vaak lastiger, tenminste, dat was bij mij wel het geval.

De hamvraag is dus: ga je zelf je bruiloft plannen of schakel je een weddingplanner in die je helpt?

Je bruiloft zelf plannen?
Beschik je over voldoende tijd, lijkt het je leuk om je eigen bruiloft te organiseren en zie je jezelf al helemaal in de de wereld van weddings duiken? Dan moet je dit ook zeker doen! Ik zou het zo weer doen. Vergis je alleen niet: een trouwdag is eigenlijk een heel groot evenement dat je als het goed is maar één keer in je leven organiseert.

Een beetje kennis van wat er komt kijken bij een bruiloft is daarom geen overbodige luxe. Laat je daarom goed informeren! Lees trouwmagazines en ga het Internet op. Of laat je informeren door middel van een trouwadviesgesprek of door het volgen van een workshop. Zowel een trouwadviesgesprek als een workshop worden vaak aangeboden door weddingplanners. Een trouwadviesgesprek wordt meestal volledig aangepast naar je wensen en behoeftes en in een algemene bruiloft workshop leer je hoe je je trouwdag het beste kunt organiseren en stylen. Onder andere Weddingplanner Vivian ter Huurne van Het Bruidsmeisje biedt beide diensten aan, al wordt haar workshop op korte termijn niet gegeven.

Zorg er in ieder geval voor dat je een goede ceremoniemeester hebt voor op je trouwdag, als het even kan zelfs 2 ceremoniemeesters!. Op je trouwdag heb je iemand nodig die ervoor zorgt dat alles in goede banen loopt. Iemand die aanspreekpunt is voor alle gasten, maar ook voor de leveranciers. Iemand die in de gaten houdt dat leveranciers op tijd zijn, dat speeches en stukjes gecoördineerd worden, die ervoor zorgt dat de bedankjes op het juiste moment klaar staan en ga zo maar verder. Zoals ik al eerder schreef: een ceremoniemeester is echt een must om niet te veranderen in een bridezilla.

Een weddingplanner!
Beschik je niet over voldoende tijd? Zou je graag de organisatie van je bruiloft samen willen doen? Heb je geen zin in de minder leuke kanten? Of heb je gewoon geen zin/tijd om je erin te verdiepen? Ga dan eens in gesprek met een weddingplanner!

Waar het een aantal jaren geleden nog erg nieuw was en voornamelijk bekend was uit films, wordt het in Nederland steeds een normaler begrip. En dat is niet voor niks! Een weddingplanner is zo handig! Je kan een weddingplanner inhuren die je gehele bruiloft van A t/m Z voor je organiseert, maar je kan er ook voor kiezen om bepaalde elementen door de weddingplanner te laten regelen. Bijvoorbeeld alleen de minder leuke kanten, zoals het onderhandelen met leveranciers of het laten doorlezen van offertes.

Wat ik zelf een groot voordeel vind van een weddingplanner is dat je niet een dierbare hoeft te vragen om als ceremoniemeester op te treden. Het is namelijk hard weken als ceremoniemeester en dit wordt vaak onderschat. Bij mijn bruidsparen heb ik nooit een ceremonie volledig meegemaakt, slechts flarden om te kijken hoever ze waren met de ceremonie. Ik was voornamelijk bezig met dat wat er na kwam: staat de champagne en bruidstaart klaar? Is leverancier X al binnen? Het zou jammer zijn als één van je beste vriendinnen ceremoniemeester is en een groot gedeelte van de ceremonie zou missen. Bedenk dus goed of je deze taak door een dierbare wil laten uitvoeren of dat je dit wilt uitbesteden. Veel weddingplanners bieden de dienst ceremoniemeesterschap ook apart aan.

Een misvatting is dat een weddingplanner alleen voor de rich and famous is. Dit is totaal niet het geval. Een weddingplanner is er voor elk budget! Een beperkt budget betekent meestal dat een weddingplanner heel creatief moet omgaan met de beschikbare middelen en daar zijn ze ontzettend goed in!

Nieuwsgierig geworden? Regel een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een weddingplanner! Kijk ook zeker eens op de site van de Beroeps Organisatie WeddingPlanners Nederland of de Nederlandse TrouwBranche Organisatie voor ervaren weddingplanners.

Samenvatting en conclusie
Wil je je eigen bruiloft organiseren? Hartstikke leuk, ik zeg DOEN! Maar wees realistisch! Het is enorm tijdrovend en kan erg stressvol en verwarrend zijn. Doe kennis op, en zorg dat je voorbereidt aan de slag gaat. Zorg in ieder geval voor minimaal één (ervaren) ceremoniemeester, want dat is echt een must. Ben je nieuwsgierig naar een weddingplanner? Sta je er open voor? Regel dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek! Weddingplanners kunnen veel voor je betekenen. Naast dat ze je hele bruiloft van A t/m Z kunnen organiseren, kan je ze ook alleen bepaalde elementen van de bruiloft laten verzorgen. Ook bieden sommige weddingplanners een persoonlijk consult aan (trouwadviesgesprek), waarin ze alle aspecten van de bruiloft met je bespreken. Zelf denk ik dat je met een weddingplanner veel relaxter met je bruiloft om gaat. Je hebt steun van iemand die er verstand van heeft en dat geeft gewoon rust. Rust in je hoofd.

Waar je ook voor kiest, zorg dat je er in ieder geval voor dat je er goed over over nadenkt, dat je hierin een bewuste keuze maakt en dat je dus voorbereidt bent. Want een bruid die is voorbereid, word naar mijn mening geen bridezilla!

♥ Ik ben benieuwd.. plan jij je eigen bruiloft?