Het maken van een checklist is één van de eerste (en naar mijn mening één van de belangrijkste!) stappen die je onderneemt als je begint met het plannen van je bruiloft. Een checklist is eigenlijk niets meer dan een afvinklijst van punten waar actie op moet worden ondernomen, maar het is oh zo handig! Het zorgt voor overzicht: wat moet er wanneer gebeuren. Overzicht geeft rust! En rust is wat brides-2-be nodig hebben om niet in een bridezilla te veranderen 😉

In de periode dat ik met weddingplannen bezig was, heb ik een simpele, eenvoudige, maar krachtige checklist in elkaar weten te zetten. Een checklist die ik voor elke bruiloft die ik organiseerde kon gebruiken. Een goed opgezette checklist zorgt ervoor dat je veel minder tijd nodig hebt voor de organisatie van je trouwdag. En deze checklist wil ik graag met je delen!

De checklist heb ik gemaakt in Google Drive. Het handige van Google Drive is dat het elke paar seconde automatisch je wijzigingen op slaat én dat je bestanden heel gemakkelijk kunt delen, bijvoorbeeld met je ceremoniemeester of je groom-2-be! Als je zelf de touwtjes in handen wilt houden, is een bestand in de cloud ideaal. Je kunt op deze manier met meerdere personen aan één bestand werken, waardoor je dus altijd werkt in de meest recente versie. Hoe handig!

DE CHECKLIST

De checklist is voor iedereen te openen door op de link hierboven te klikken. Mocht je een Google account hebben of er één willen aanmaken, dan zijn de vervolgstappen als volgt:

1. Open de checklist
2. Klik op File en kies voor Make a copy
3. Geef de checklist een nieuwe naam
4. Tadaaa, klaar om aan de slag te gaan!

Mocht je geen Google account willen aanmaken, dan kun je de checklist ook in een ander format openen door naar ‘downloaden als’ te gaan en daar te kiezen voor het gewenste format. Je mist dan alleen wel de voordelen van het delen en automatisch opslaan, wat ik zelf een enorm pluspunt vind.

Uitleg

  • Wat: hier staan de punten waarop actie moet worden ondernomen
  • Wie: hier geef je aan wie het punt op zich neemt, bijvoorbeeld het bruidspaar of de ceremoniemeester
  • Deadline: hier kan je vinden hoelang voor de bruiloft het het handigst is om geregeld te hebben. Let op: ik zeg expres handig, een bruiloft kan namelijk in 10 weken geregeld worden. Ik heb in de checklist als voorbeeld 12 maanden gebruikt, omdat die tijd gemiddeld genomen het meest gebruikt wordt door bruidsparen. Met één jaar de tijd heb je ook de meeste kans dat leveranciers nog beschikbaar zijn en niet al een boeking hebben staan.
  • Deadline datum: voor het gemak heb ik een trouwdatum ingevuld, zodat je kan zien hoe het bestand er uiteindelijk uit komt te zien. De datum die hier bij dit punt staat is dan de daadwerkelijke datum waarop je het punt geregeld zou moeten hebben.
  • Status: hierin kan je aangeven wat de status is. Hou dit voor het overzicht simpel. Wat je bijvoorbeeld kan gebruiken is ‘mee bezig’ of ‘afgerond’.

Onder aan het document zie je verschillende tabbladen. Je kunt elk tabblad gebruiken, zodat je alle informatie met betrekking tot de bruiloft overzichtelijk bij elkaar in één bestand hebt. Regelmatig zal ik een bestand met je delen, welke je dan aan een tabblad kunt toevoegen.

Ik ben enorm nieuwsgierig wat je er van vind. Laat je het me weten?