Een ontzettend handig hulpmiddel tijdens het plannen van je trouwdag is een draaiboek! In een draaiboek staat tot in detail beschreven wat de dagindeling is. Heel fijn, want er staat dus heel gedetailleerd in wat er wanneer en waar moet gebeuren en door wie. Dit zorgt voor overzicht. Niet alleen voor jou als bride-2-be, maar voor alle betrokkenen, zoals de contactpersonen van je trouwlocatie, de bloemist die je bloemstukken verzorgd, maar ook je contactpersonen waar je je trouwvervoer hebt geregeld. Overzicht geeft rust! En dat is wat je als bride-2-be nodig hebt om niet in een bridezilla te veranderen! Maar hoe begin je met een draaiboek? Waar moet je op letten? Waar moet je aan denken? Ik geef je hier mijn 7 tips!

Tip 1: Begin op tijd aan je draaiboek
Het meest makkelijke en tijdsbesparende is om al zo snel mogelijk je globale dagindeling op papier te zetten. Ook al weet je alleen nog maar dat je bijvoorbeeld om 15.00 uur zal gaan trouwen. Naarmate je steeds weer iets verder bent met het organiseren van je bruiloft, vul je elke keer je globale dagindeling aan welke langzamerhand begint te veranderen in een gedetailleerde dagindeling. Als je pas op het laatste moment met het draaiboek gaat beginnen, moet je alles weer gaan uitpluizen en dit kost niet alleen veel tijd, maar geeft ook stress! Begin dus op tijd met je (globale) dagindeling!

Tip 2: Houd je draaiboek up-to-date
Een draaiboek is niet iets dat je af kunt krijgen. Je blijft er tijdens de voorbereidingen van je bruiloft aan werken. Zodra je een leverancier hebt vastgelegd, werk je je draaiboek weer bij. Hoe laat zal de leverancier verschijnen, op welke locatie en in welke ruimte? Wat hebben jullie met elkaar afgesproken? Dit verwerk je allemaal in je draaiboek.

Tip 3: Verwerk zoveel mogelijk details in je draaiboek
Wat je in je draaiboek zet? Alles! Elke gebeurtenis die plaatsvindt schrijf je op in je dagindeling. Van opstaan, ontbijten en douchen tot aan het vervoer naar huis. Per gebeurtenis is het handig om erbij te schrijven wat het is (bruidsboeket ophalen), wanneer het is (09.00 uur) en wie het op zich neemt (ceremoniemeester). Daarnaast is het belangrijk om specifieke afspraken of handige details te vermelden (je moet kloppen, want de bel doet het niet). Alles wat van belang is, schrijf je op!

Tip 4: Controleer de tijd die je voor iets kwijt bent
Controleer de tijden die je voor een activiteit kwijt bent voor zover dit nodig is. Moet je bijvoorbeeld tijdens de spits van de trouwlocatie naar de feestlocatie rijden, rijdt die route dan ook eens in de spits en bereken hoeveel tijd je hier daadwerkelijk aan kwijt bent.

Tip 5: Bereken een marge over de tijd die je voor iets kwijt bent
Ontbijt je bijvoorbeeld normaal gesproken in 15 minuten? Maak er nu maar 25 minuten van. Waarom? You never know! Misschien ben je zo zenuwachtig en eet je daardoor wat langzamer. Of je laat je ontbijt vallen en kan je kan je ontbijt opruimen én opnieuw bereiden. Je hoeft natuurlijk niet te overdrijven, maar op je trouwdag wil je je niet hoeven haasten. Daarnaast wil je ook niet dat je planning in de soep loopt. Neem dus een kleine marge aan qua tijd!

Tip 6: Stel iedereen die een taak heeft op de hoogte
In principe is het draaiboek alleen voor het bruidspaar en de leveranciers. Het is geen programmaboekje voor de gasten, daar is het veel te gedetailleerd voor en dat gaat verder ook niemand aan! Maar er zullen hoogstwaarschijnlijk wel namen in het draaiboek in voorkomen van personen die wel een taak hebben, maar geen leverancier zijn. Zorg er wel voor dat zij goed op de hoogte zijn van hun taak en wat er van hen verwacht wordt. Heb je een taak besproken? Vermeld dit dan ook in je draaiboek door bijvoorbeeld de naam van die persoon een kleurtje te geven. Zo weet je precies wie je nog moet informeren.

Tip 7: Check regelmatig je checklist
Vergeet niet om regelmatig je checklist te controleren. Heb je alles in het draaiboek verwerkt? Ben je niks vergeten? Wat moet je allemaal nog in je draaiboek verwerken? Is het van toepassing op je bruiloft? Dan is het van belang om het op te schrijven. Elke gebeurtenis die plaatsvindt dien je te verwerken in je draaiboek voor een zo gedetailleerd mogelijke dagindeling. Door regelmatig ook je checklist te controleren en dit in je draaiboek verwerkt kan je voorkomen dat je je bruiloft overvol plant.

Voorbeeld draaiboek
Ik had je graag een kant-en-klare draaiboek willen voorschotelen, maar omdat de dagindeling (gelukkig!) bij iedereen anders is, kan ik dat helaas niet voor je doen. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik wel een template opgesteld waardoor je direct, snel en makkelijk met je draaiboek aan de slag kunt gaan.

TEMPLATE DRAAIBOEK

Het draaiboek is voor iedereen te openen door op de link hierboven te klikken. Mocht je een Google account hebben of er één willen aanmaken, dan zijn de vervolgstappen als volgt:

  1. Open de template
  2. Klik op File en kies voor Make a copy
  3. Geef de template een nieuwe naam
  4. Tadaaa, klaar om aan de slag te gaan!

Mocht je geen Google account willen aanmaken, dan kun je de template ook in een ander format openen door naar ‘downloaden als’ te gaan en daar te kiezen voor het gewenste format. Je mist dan alleen wel de voordelen van het delen en automatisch opslaan, wat ik zelf een enorm pluspunt vind.

TIP: Onder aan het document zie je verschillende tabbladen. Je kunt elk tabblad gebruiken, zodat je alle informatie met betrekking tot de bruiloft overzichtelijk bij elkaar in één bestand hebt. Regelmatig zal ik een bestand met je delen, welke je dan aan een tabblad kan toevoegen. De volgende bestanden heb ik al met je gedeeld welke je kunt samenvoegen tot één bestand:

Heb jij nog tips voor het schrijven van een draaiboek voor andere brides-2-be? Schrijf ze dan op in de comments hieronder! Ik lees en deel ze graag!