Bernard van den Heiligenberg is bruiloft videograaf en heeft zijn eigen bedrijf Holymountain Productions! Hij is altijd op zoek naar de beste shots en zoekt naar het verhaal erachter, de emotie en de vreugde van de dag. Zijn inspiratie haalt hij uit ‘wedding films’ uit Amerika met veel close ups en een verhalende lijn. Ik ben erg nieuwsgierig naar het beroep bruiloft videograaf (ik smelt altijd weg bij trouwfilmpjes!) en daarom stelde ik Bernard een aantal vragen over zijn beroep!

Vertel eens iets over Holymountain Productions!
Films maken deed ik al vanaf mijn 12e. Toen was het vooral een passie, en dat is het nog steeds. Toen ik bezig was met het maken van korte films, kreeg ik een opdracht van de Gemeente Utrecht. Daarna heb ik besloten een bedrijfje op te richten. De volledige credits voor mijn naam gaan naar mijn moeder, die voorstelde om mijn achternaam(Heiligenberg) direct naar het Engels te vertalen. Ik ben begonnen met het maken van films voor bedrijven.

Wat heeft je doen besluiten om bruiloften te gaan filmen?
Ik zocht naar waardering en creativiteit in mijn werk, iets wat ik miste in het maken van bedrijfsfilms. Bruiloften filmen betekent zoeken naar creatieve manieren om de beelden te maken die je in gedachte hebt. Een film maken is hard werken. Als een film af is en de positieve reacties binnenstromen, geeft mij dit weer motivatie om de volgende film nog beter te maken.

Wat voor reacties krijg je vaak op je films?
De mooiste reactie die ik ooit gehad heb, was een mailtje van een vrouw. Ze schreef dat ze één van mijn films gezien had en in huilen was uitgebarsten. Ze had het bruidspaar nooit eerder gekend of gezien.

Welke bruiloft die je hebt gefilmd is je het meeste bijgebleven en waarom?
Dit is ongetwijfeld de bruiloft van Thomas & Eva. Zij trouwden in het Amstel Hotel, om vervolgens met alle gasten in een rondvaartboot te vertrekken naar een weiland, om hier te dineren en te feesten. Een perfecte combinatie van klassiek en casual, en het goede weer mocht ook niet baten.

Wat vind je zelf het belangrijkste in een film voor een bruiloft?
Ik ben begonnen met het puur registreren van bruiloften, het vastleggen van gehele ceremonies. Toen ik merkte dat deze langere films van bijna een uur maar een aantal keer bekeken werden en het daar bij bleef, ben ik highlight-films gaan maken. Hierbij maak ik een sfeervolle compilatie van de gehele dag ondersteund door de favoriete muziek van het bruidspaar. Deze films worden vaak gedeeld met alle vrienden en familie, en worden jaren na de bruiloft nog steeds bekeken!

Welke tips zou je brides-2-be mee willen geven als ze een bruiloft videograaf willen inhuren?
Neem het selecteren van een videograaf net zo serieus als het inhuren van een fotograaf. Een bruiloft is een live-evenement dat je niet zomaar over kan doen, dus het inhuren van een professional die 100% zeker de mooiste momenten vastlegt is een must. Niet alleen om alle elementen te pakken die het verhaal van de bruiloft kunnen vertellen, maar ook om de beelden te vangen, die de gevoelens en atmosfeer van dat ene speciale evenement kunnen weergeven.

→ Meer weten over Holymountain Productions? Neem dan een kijkje naar Bernard zijn bruiloft films!