Live muziek tijdens de Huwelijksvoltrekking: 7 Tips van ervaringsdeskundigen The Wedding Singers

GASTBLOG: Zussen Janine & Lisette Vos zijn The Weddingsingers. Sinds 2002 voorzien zij graag de muziek tijdens de ceremonie van je bruiloft. Live muziek wel te verstaan! Speciaal voor TOFFE TROUWBLOG hebben ze een post geschreven met dé tips voor live muziek tijdens de huwelijksvoltrekking.

Het was 2001: Lisette ging trouwen. Janine vond het een leuk idee om samen met haar man (ook musicus) de ceremonie van haar zus en zwager van livemuziek te voorzien. Wauw, wat een impact had dat!

In de zomer van 2001 moest Janine een collega zangeres vervangen tijdens een huwelijksceremonie van een onbekend bruidspaar. De reacties die daarna kwamen deden haar besluiten om samen met Lisette haar eigen bedrijf The Weddingsingers op te zetten. Er moesten foto’s, een website en een geluidsdemo worden gemaakt en veldwerk worden verricht om hun (toen nog zeer unieke) bijdrage aan een huwelijksvoltrekking te promoten bij trouwlocaties, bruidswinkels en fotografen. Ze reisden het hele land door.

Want de trouwbranche, zoals jullie, brides-2-be, die nu kennen met complete verzorging van je huwelijk door weddingplanners, zelfstandig trouwamb tenaren, videozuilen en nog meer voor jou “bekende” gadgets voor je huwelijksdag, was in 2002 een upcoming business. Zeker de huwelijksvoltrekking was nog gewoon een officieel moment zonder al te veel poespas. The Weddingsingers waren zo ongeveer de enigen in hun soort. Dat is allang niet meer zo en daarom willen we jullie wat tips geven waar je aan moet denken als je livemuziek bij je huwelijksvoltrekking wilt.

Sommige mensen denken dat ze een betere keuze hebben gemaakt als ze voor een “bekende” artiest hebben gekozen. Maar bekendheid staat niet altijd gelijk aan professionaliteit. Ervaring van de artiest is veel belangrijker. Ook kan een “bekende” artiest zoveel aandacht trekken, dat jullie als bruidspaar naar de achtergrond verdwijnen. En dat is, vinden wij, niet de bedoeling van livemuziek tijdens de ceremonie. Het is een meerwaarde. Je kunt met muziek jullie gevoel benadrukken en de sfeer tijdens de ceremonie bepalen.

Tip 1: Oriënteer jezelf eerst goed
Wat is er allemaal mogelijk? Wil je alleen een instrumentalist of kies je voor een zangeres, een zanger of een heel koor. Maak een lijstje met een top 5. Laat alle andere mogelijkheden even links liggen.

Tip 2: Beluister de top 5 audiofragmenten van de door jou geselecteerde artiesten
De meeste artiesten hebben audiofragmenten op hun website. We gaan er voor het gemak even vanuit dat je voor 5 verschillende vocalisten hebt gekozen. Het geluid van de menselijke stem is uniek en zo kan het zijn dat je met de ene stem wel iets hebt en de andere niet. Daardoor kun je de ranking van jouw top 5 aanpassen. En eventueel al 2 artiesten wegstrepen zodat er nog 3 overblijven.

Tip 3: Bepaal je budget
Wees daarin wel realistisch. Bedenk dat een ceremoniezanger echt meer tijd besteedt aan zijn/haar aandeel dan “alleen maar” het zingen van de 4 liedjes. Reken voor een ervaren artiest gemiddeld 300,- euro per persoon. Dat is dan de prijs voor alle werkzaamheden inclusief de voorbereidingstijd, reistijd, en de ceremonie zelf. Dus wanneer je een zanger kiest die een gitarist meeneemt is het niet raar als je daarvoor 600,- euro betaalt. Wij zingen altijd met z’n tweeën. Omdat we zussen zijn klinken onze stemmen heel goed samen en kunnen we daardoor de liedjes net even anders maken dan wanneer er maar één zangeres zingt.

Wij horen vaak: “ mijn nichtje, vriendin, tante, broer etc. gaat zingen tijdens onze huwelijksvoltrekking en die wil er niets voor hebben….” Dat is een mooi gebaar, maar bedenk wel dat je familielid, hoe mooi die ook kan zingen, meestal geen professional is. En dat dit familielid zelf niets van de ceremonie meekrijgt omdat die door de onervarenheid behoorlijk zenuwachtig zal zijn. En meestal niet beschikt over de juiste apparatuur. Bewaar dat soort optredens (als jullie het leuk) liever voor het feest. Of tijdens het diner.

Tip 4: Vraag vrijblijvende informatie aan
Vaak is het mogelijk om een persoonlijk gesprek te plannen. Wij vinden dat belangrijk, omdat je een goed gevoel wilt hebben bij de mensen die komen zingen op jouw ceremonie. Hoewel het slechts dat ene onderdeel van je huwelijksdag is: het is wel één van de meest emotionele momenten. Wat zou het jammer zijn als je “niets” hebt met de zanger(es).

Tip 5: Maak goede afspraken en teken een contract
Je hebt nu je definitieve keuze gemaakt. De gekozen artiest is beschikbaar en zijn/haar tarief valt binnen jullie budget. Maak nu goede afspraken. Het is verstandig een contract te ondertekenen. Zowel voor jullie als voor de artiest. Daarmee kun je bijvoorbeeld vastleggen dat er gelijkwaardige vervanging wordt geregeld als de artiest ziek zou zijn op jullie huwelijksdag. Voor veel artiesten geldt “the show must go on” …en zij zullen er alles aan doen om toch aanwezig te zijn. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat dat echt niet zal gaan.

Zorg dat de trouwlocatie op de hoogte is van de komst van de artiest. Vraag wat de artiest nodig heeft ter plaatse. Bijv. een geaard stopcontact, een stoel, hoeveel opbouwtijd heeft hij/zij nodig. En maak afspraken over de aankomsttijd. Het is wel prettig als de artiest klaar staat/zit voordat de gasten en jullie arriveren. Als je een dresscode hebt, bespreek die dan ook met de artiest.

Tip 6: Bespreek samen met de arties de liedjes die jullie graag willen horen
Kies nu samen met de artiest de liedjes die jullie graag willen horen. Het is vaak mogelijk om een demoversie te beluisteren tijdens het persoonlijke gesprek. Houd met de liedjeskeuze rekening met de sfeer die jullie graag willen tijdens de ceremonie. Luister goed naar de teksten. Past de tekst bij jullie? Heeft het een speciale betekenis?

Veel artiesten hebben een beperkt repertoire waar je uit moet kiezen. Wij willen altijd een zo persoonlijk mogelijke touch geven aan de ceremonie en het is dan ook mogelijk om een verzoek te doen voor een lied dat niet op onze repertoire lijst staat.

Tip 7: Bepaal op welk moment de liedjes gezongen worden tijdens de ceremonie
Geef deze informatie (en eventueel ook de titels van de liedjes) door aan jullie trouwambtenaar. Het gebeurt nog wel eens dat een trouwambtenaar zelf een idee heeft over de momenten waarop gezongen gaat worden; maar jullie bepalen dat helemaal zelf.

Laat je dan ook niet ompraten als je met de artiest de momenten met bijbehorende songs hebt vastgelegd. Je mag er vanuit gaan dat de artiest zoveel ervaring heeft dat het moment zeer zorgvuldig is gekozen. De artiest kan altijd ter plaatse nog met de ambtenaar overleggen. Maar de wensen van het bruidspaar staan bij ons voorop!

→ Erg leuk om te weten is dat The Weddingsingers op 2 februari hun 12,5 jarig jubileum vieren! Bruidsparen krijgen daarom in heel 2015 12,5% korting op hun tarief. Daarbij loopt er vanwege dit feest momenteel ook nog een winactie waarbij ze een gratis optreden weggeven! Nieuwsgierig? Ga dan naar hun Facebookpagina en schrijf je in vóór 13 februari 2015!