Als het over muziek op de bruiloft gaat, wordt er vaak alleen gedacht aan muziek voor in de avond tijdens het feest of de receptie. Muziek kan echter op veel meer momenten van de trouwdag een rol spelen.

Een aantal ideeën ter inspiratie:

Muziek bij het opstaan, jurk aan!
Stel je eens voor, je trouwdag is aangebroken en het is tijd om wakker te worden, te ontbijten en je voor te bereiden op de grote dag. Uitgebreid in bad, in de make-up, haar opsteken en jurk aan! Maar dan gebeurd het, je bent super zenuwachtig, je krijg geen hap door je keel en al je spieren in je gezicht zijn verstijfd waardoor de make-up wat lastig gaat. Op dit moment kan muziek al een rol spelen!  Muziek kan namelijk je stemming beïnvloeden, deze twee zijn nauw met elkaar verbonden. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Als je dus nerveus bent, kan een muziekje helpen om je te ontspannen. Wil je misschien alvast in de feeststemming komen,  zet dan een vrolijk nummer op! Het kan ook zijn dat je je  persoonlijke wedding vows nog niet helemaal af hebt, dan kan muziek je misschien net dat beetje inspiratie geven dat je nodig hebt om het af te maken.

Muziek voor en/of tijdens de ceremonie
Als jij en je partner arriveren op de locatie waar jullie elkaar het jawoord zullen geven, dan staan jullie gasten waarschijnlijk al te wachten. Ook hier kan muziek de sfeer al bepalen. Als jullie aankomen rijden, is het natuurlijk hartstikke leuk als er precies op dat moment muziek gespeeld wordt door bijvoorbeeld een live artiest, welke ook direct de muziek tijdens de ceremonie verzorgd!

Zelf hadden mijn man en ik alleen muziek tijdens de ceremonie, waarbij er een nummer werd afgespeeld op het moment dat ik samen met mijn vader ‘down the aisle’ liep en tijdens het ondertekenen. Voor ‘down the aisle’ hadden wij gekozen voor de bruiloftsmars. In verband met ons filmthema wilden we eerst kiezen voor het nummer van Grease met ‘You’re the one that I want’ en dan natuurlijk met hetzelfde soort dansje erbij 😉 Alleen werd dit uiteindelijk iets te veel van het goede, omdat we tijdens de feestavond ook al het één en ander hadden bedacht. Vandaar dat we voor een alternatief gekozen hebben.

Muziek tijdens de fotoshoot
Tegenwoordig wordt er niet zo heel vaak meer geposeerd tjdens een fotoshoot op de trouwdag. Op de bruiloft van mijn man en mij werd er door de fotografen ook gezegd: doe maar gewoon je ding, dan doen wij die van ons. Ondanks dat, is het af en toe best lastig om te ontspannen als er een camera op je gericht staat. Ook hier kan muziek ervoor zorgen dat je wat losser wordt, dat je meer ontspannen bent. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon ontzettend gezellig en kan het hele leuke foto’s opleveren! Als het thema van je bruiloft bijvoorbeeld ‘Schotland’ is valt een doedelzakspeler in originele kledij zeker niet uit de toom! Echt gebruikelijk is het natuurlijk niet, muziek tijdens de fotoshoot, maar het kán wel!

Muziek tijdens het diner
Live muziek tijdens het diner wordt ook wel diner dansant genoemd. Tijdens het diner wordt er dan de gelegenheid gegeven om te dansen. Vaak wordt er voor een diner dansant gekozen als er geen uitbundig feest gegeven wordt, maar het bruidspaar toch iets meer wilt dan een diner. Het is dus een soort combinatie tussen een diner en een feest. Er kan voor verschillende soorten muziek gekozen worden en dit kan weer klein of groot aangepakt worden. Mocht dit is voor je zijn, bedenk dan goed welke sfeer jullie willen creëren tijdens het diner. Een zangeres of violist zal een hele andere sfeer geven dan een band.

Muziek tijdens de receptie of het feest
Bij de receptie of het feest wordt eigenlijk altijd wel aan de muziek gedacht, want wat is nou een feest zonder muziek :-). Er zijn ontzettend veel mogelijkheden waar je aan kan denken, het aanbod is enorm. Zo kun je kiezen uit een zanger(es), duo, muzikant, DJ, kleine band, grote band of misschien willen jullie het wel helemaal groot aanpakken, dan is zelfs een orkest een mogelijkheid. Natuurlijk kan er ook gekozen worden om het eerste gedeelte wat rustiger te beginnen door middel van een pianist of saxofonist welke uiteindelijk gevolgd wordt door een bandje. Waar jullie ook voor kiezen, zorg ervoor dat het bij jullie past!

♥ Dus: muziek op jullie bruiloft kan de gehele dag door, maar niks moet, alles mag!