Toen ik mijn eigen bruiloft aan het plannen was, vond ik het altijd reuze interessant en leuk om over andere bruidsparen te lezen. Hoe waren zij ten huwelijk gevraagd, waar liepen zij tegen aan, wat is handig om rekening mee te houden, wat zouden ze achteraf gezien anders gedaan hebben en ga zo maar verder. Een bruiloft plannen doen we natuurlijk niet zo vaak. Als het even mee zit, trouwen we het liefst één keer in ons leven 😉 Dit kan daarom best lastig zijn. Maar waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden? Het is veel slimmer om te leren van andere bruidsparen! Vandaar mijn vaste maandelijkse rubriek, waarbij ik een ex-bride de trouwjurk van haar lijf vraag:

TOFFE NEWLYWED

Veronique ( 30)  is op zaterdag 6 september 2014 getrouwd in Toscane, Italie (whaa hoe vet cool!) en is net zo verslaafd aan Etsy als ik dat ben! Veronique houdt ook een weblog bij, namelijk Miss Veer, waar ze je op de hoogte houdt over allerlei zaken die haar interesseren en bezig houden. Ik ben erg nieuwsgierig naar haar verhaal!

Waar en wanneer zijn jullie getrouwd?
Wij zijn 6 september 2014 getrouwd in Monte San Savino in Italie. Een prachtig gemeentehuis waar we elkaar het ja-woord hebben gegeven op de binnenplaats.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Op de middelbare school. Jan Willem zat in 6 vwo en ik in 4 mavo. Mijn beste vriendinnetje zat bij hem in de klas. We stonden in de pauze vaak bij elkaar. Van het een kwam het ander!

Wie heeft wie ten huwelijk gevraagd en hoe ging dat?
We waren in 2013 met kerst in New York en ik dacht steeds, nee dit is te voor de hand liggend. Maar toen we op Top of the Rock stonden met zonsondergang was daar dan toch de langverwachte vraag! Na 13 jaar samen te zijn vroeg hij mij op kerstavond ten huwelijk.

Waren jullie het destijds snel eens over hoe jullie bruiloft eruit zou moeten zien? En, hoe zag jullie bruiloft eruit?
Ja, hier waar we het heel snel over eens. Het moest sowieso in het buitenland gebeuren. Misschien met z’n tweetjes, misschien met een klein gezelschap. In ieder geval intiem en eenvoudig. We zijn van Hawaii naar Azië gegaan in ons hoofd. Maar toch kwamen we terug bij mijn oorspronkelijke idee om in Italië te trouwen met een heel klein gezelschap. Vorig jaar zijn we daar voor het eerst geweest en ik was meteen gek op het land, het eten, de natuur en cultuur. Het is er fantastisch! En ik wist zeker dat op de accommodatie waar we zouden verblijven, ik me geen zorgen hoefde te maken over stijl, eten en allerlei andere randzaken.

Was de bruiloft zoals jullie je hadden voorgesteld?
Het was meer dan we ons voor hadden gesteld! Omdat ik van te voren een heleboel zaken los had gelaten omdat je het met Italianen nog zo kunt uitdenken, het is dan toch altijd weer een beetje anders. Je weet gewoon dat het niet precies zal zijn zoals je verwacht. Een heleboel zaken heb ik dus niet gevraagd of besproken. Ik heb het nooit over een bruidstaart gehad, toch was deze er!

Doordat ik zo ontspannen over een heleboel zaken was, heb ik de dag over me heen laten komen en me niet laten afleiden door randzaken. Hierdoor was het meer dan perfect en helemaal de ontspannen sfeer die we voor ogen hadden.

Wat vond je het allermooiste moment?
Ik vond het hele weekend fantastisch! Met z’n allen rond het zwembad, gezellig borrelen in het park, samen eten, spelletjes spelen. Op onze huwelijksdag in de ochtend nog even het zwembad in. Iedereen was heel lief voor ons en elkaar, het was zo leuk om dit met de families te kunnen doen en de liefde van hen om ons heen te voelen.

Je bent in het buitenland getrouwd. Ben je hierbij nog tegen dingen aangelopen? Heb je tips voor brides-2-be die ook in het buitenland willen/gaan trouwen?
In veel landen mag  je niet zomaar voor de wet trouwen, dit betekend dat je buitenlandse huwelijk ceremonieel is en je in Nederland nog voor de wet moet trouwen. Dit geldt o.a. voor Spanje en Frankrijk. Ik wilde dat perse niet, ik wilde maar 1 keer ‘ja’ zeggen. Gelukkig kan dat in Italie, hoewel je wel een tolk nodig hebt om dat te mogen doen, tenzij je Italiaans spreekt. Dat is de reden dat wij voor een weddingplanner hebben gekozen. Zij heeft voor ons alle benodigde documenten in Nederland aangevraagd en ingediend in Italië, regelde de tolk en alles bij de accommodatie. Uiteindelijk kan ik wel zeggen dat ik veel zelf heb bedacht en voorgelegd aan de weddingplanner, zij regelde dit dan. Zeker als je de taal niet spreekt is dat erg fijn!

Welke leverancier zou je aan ieder bruidspaar aanbevelen?
Absoluut ‘De Italiaanse Bruiloft’! Inge van der Kraan, de eigenaresse, regelt al 14 jaar bruiloften in Italie. Ze was mijn rots in de branding en begeleidde ons waar nodig. Ze is heel rustig, iets wat alle aanstaande bruiden absoluut kunnen gebruiken.

Voor mijn kleding ben ik toch wel vaak op Etsy uitgekomen. Ik wilde liever niet naar een bruidswinkel voor een jurk. Ik weet zelf heel goed wat ik voor een jurk wilde en wat ik zou willen accentueren. Via Etsy vond ik duizenden jurken die op maat gemaakt worden. Check wel altijd eerst hoe het contact verloopt door een aantal vragen te stellen. Ik wilde bijvoorbeeld een andere kleur lint, en door te mailen weet je hoe ze meeleven. Ze heeft er uiteindelijk zelfs mouwtjes bij gedaan die ik door mijn moeder eraan heb laten zetten. Mijn schoenen en oorbellen  heb ik ook van Etsy. Het zijn allemaal de kleine ondernemers, ze zijn bereidwillig om je te helpen en mee te denken.

Wat vond je erg lastig om te regelen?
Eigenlijk niets, maar dat komt door Inge. Zonder Inge zou het regelen van ons huwelijk in Italie veel moeizamer zijn geweest. Allerlei aktes, ruis op de lijn omdat veel Italianen niet goed Engels spreken.

Wat had je achteraf gezien anders gedaan?
Ik had de eerste avond liever een eenvoudiger diner willen aanbieden aan onze gasten. Ik had me niet zo gerealiseerd dat een 5 – gangen diner op de dag van aankomst voor veel gasten wat te lang zou zijn. Ze hebben er vaak een lange reis op zitten en een hele avond tafelen was misschien niet zo’n goed idee.

Wat zou je als tip willen meegeven aan brides-2-be?
Trouw in het buitenland! 🙂
Maar doe vooral wat je zelf wilt en niet wat anderen willen. Blijf bij jezelf en doe wat jij wilt. En: alles is eigenlijk wel mogelijk, bespreek het in ieder geval.

 Zou jij het leuk vinden om de ins and outs te vertellen over je bruiloft? Dan ben ik op zoek naar jou! Stuur een mailtje met een korte introductie naar vraaghet@toffetrouwblog.nl en wie weet ben jij mijn volgende Toffe Newlywed!