Als bride-2-be kun je elke dag wel wat tips gebruiken voor de organisatie van je bruiloft. Je wilt natuurlijk niet in een bridezilla veranderen! Daarom ben ik sinds 1 januari 2015 begonnen om je elke dag te voorzien van een tip via Instagram, Twitter en Pinterest en dat voor een jaar lang! Een tip ter inspiratie, steun of gewoon heel praktisch. 365 tips dus, elke dag 1 tip.

Wellicht zit jij niet op Social Media, maar volg jij als bride-2-be wel mijn blog! Daarom zal ik na elke maand alle tips van de afgelopen maand op een rijtje zetten, zodat je alle tips wel mee krijgt!

Toffe Trouwtip 60
Het dichtrijgen van een trouwjurk is toch echt een vak apart. Als je je trouwjurk in de winkel aan het pssen bent, zijn er medewerkers die je helpen. Op je trouwdag zelf, zal iemand anders dit natuurlijk voor je moeten doen!

Toffe Trouwtip 61
Wellicht een open boek, maar toch geef ik hem je graag mee: ga de dag voor je bruiloft op tijd naar bed! Mocht je nog niet moe zijn, ga dan toch naar bed en lees een (ontspannend) boek! Je komt dan toch tot rust.

Toffe Trouwtip 62
Natuurlijk wilt de bruidegom er ook netjes uitzien op jullie grote dag! Er zijn een hoop aanbieders van trouwpakken, waar de prijzen al snel in de buurt komen van een trouwjurk. Je kunt altijd kiezen voor een ‘normaal’ pak, die ook nog eens gebruikt kan worden voor andere speciale dagen. Kies voor een 3-delig pak op de dag zelf, zodat het er toch speciaal uitziet.

Toffe Trouwtip 63
De meest populaire dagen om te trouwen zijn vrijdag en zaterdag. Logisch, want daarna is het weekend en zijn de meeste gasten vrij. Veel leveranciers spelen hier dan ook graag op in, en zijn op deze twee dagen duurder dan op maandag tot en met donderdag. Daarnaast zijn leveranciers op vrijdag en zaterdag ook sneller volgeboekt, wat niks met budget te maken heeft, maar wel een bijkomend voordeel is als je op een andere dag zou trouwen. Niet alle leveranciers zijn duurder op een vrijdag of zaterdag, maar het is zeker even een puntje om over na te denken bij het kiezen van de trouwdatum.

Toffe Trouwtip 64
Dit kan je doen door middel van een leuke tekst op de trouwkaart te zetten of een leuke poster op te hangen bij de trouwlocatie. Als je na de bruiloft dan zoekt op deze hashtag, dan vind je zo alle foto’s terug die door je gasten zijn gemaakt! Meer tips lezen over hoe je alle foto’s gemaakt voor gasten in je bezit kunt krijgen? Klik dan op de volgende link: Hoe kom je aan de foto’s gemaakt door gasten?

Toffe Trouwtip 65
Op mijn eigen bruiloft hadden mijn man en ik een aantal verrassingen voor onze gasten in petto. Zo hebben we een heuse Oscar Uitreiking gehouden, omdat onze gasten allemaal verkleed kwamen als filmpersonage (thema was film). Tijdens de voorbereidingen kon ik niet stoppen met glimlachen en wilde ik het het liefst zo snel mogelijk vertellen. Ik ben echter blij dat ik dit niet heb gedaan, want juist deze verrassingen zijn veel leuker als het ook echt een verrassing is. Heb jij dus leuke verrassingen gepland voor tijdens de bruiloft? Probeer ze voor je zelf te houden!

Toffe Trouwtip 66
Just saying! Let love rule!

Toffe Trouwtip 67
Voor wat voor openingsdans hebben jullie gekozen? Kiezen jullie voor een traditionele openingsdans of gaan jullie voor iets anders? Hoe dan ook: oefen jullie openingsdans! Jullie weten op die manier wat jullie aan elkaar hebben, wie wat doet en dat zorgt voor minder stress! Zijn jullie er nog niet helemaal uit voor wat voor soort openingsdans jullie willen gaan? Klik dan op de volgende link voor meer inspiratie: Alternatieven voor een traditionele openingsdans

Toffe Trouwtip 68
Als je dé jurk gevonden hebt, dan kan dat ook niet anders dan dat dit het geval is! Of je jurk praktisch is, is echter een ander verhaal. Kan je je lekker bewegen in de jurk? Kan je goed lopen? Kan je makkelijk zitten? Kan je zonder problemen een trapje oplopen? >>> test the dress!

Toffe Trouwtip 69
Je zal er maar net een allergische reactie van krijgen! Houd het in de week voor je bruiloft maar op je oude en vertrouwde gezichtsproducten!

Toffe Trouwtip 70
De dag voor mijn eigen bruiloft werd er een storm voorspeld. Ik zag de bui al hangen en mijn bruiloft in het water vallen.. beiden letterlijk! Op mijn bruiloft kon ik mij echter geen mooiere dag wensen. De zon scheen en het was een graad of 19. Ik heb geen druppel regen gezien of gevoeld! In Nederland zijn ze gelukkig/helaas nooit zo goed in het voorspellen van het weer. Ga je dus vooral niet al twee weken van te voren druk lopen maken als er regen voorspeld wordt, want deze voorspelling zal in de aanloop naar je bruiloft nog z’n 19 keer veranderen! Don’t stress!

Toffe Trouwtip 71
Oke.. 1 bloem uit je bruidsboeket is één tint lichter dan je had aangegeven en je groom-2-be heeft zijn verkeerde paar sokken aangedaan. Maak je niet druk om deze kleine dingen! Niemand die het zal merken behalve jij! Je kunt er niks meer aan veranderen en daarnaast gaat het die dag om iets veel belangrijkers: JA zeggen tegen de man van je dromen!

Toffe Trouwtip 72
De foto’s van de loveshoot kun je vervolgens voor van alles en nog wat gebruiken om je bruiloft te personaliseren. Bijvoorbeeld jullie trouwkaarten of ander drukwerk zoals het gastenboek of de menukaarten! Je kunt ook denken aan een mooi canvasdoek! Leg jullie liefde vast!

Toffe Trouwtip 73
Stel het schrijven van je speech niet uit tot het allerlaatste moment. Naast dat je een aantal personen wilt bedanken, wil je misschien ook nog wat persoonlijke verhalen delen.. misschien over jou en je man, maar misschien ook wel leuke anekdotes over de personen die je wilt bedanken. Bij mij werkt het zo dat inspiratie voor dit soort zaken niet allemaal in één keer komt en daarnaast ook op de meest rare momenten komen. Door op tijd te beginnen en niet te wachten tot het allerlaatste moment, komt inspiratie voor je speech vanzelf wel!
Oh.. enne.. neem ook in de weken voor je bruiloft een notitieboek met pen mee of gebruik je telefoon als je net zoals ik op de meeste gekke momenten inspiratie krijgt: als je dit niet meteen noteert, vergeet je het gegarandeerd!

Toffe Trouwtip 74
Twee jaar geleden was ik ceremoniemeester op een bruiloft waarbij het bruidspaar voor het thema ‘Festival’ gekozen had. Ontzettend leuk! Voor het festival gevoel zijn ze helemaal in de stijl van het thema getrouwd op een camping. Een ontzettend leuke locatie, maar het had qua decoratie wel wat meer nodig dan andere locaties. Zo zijn er locaties die eigenlijk gewoon ‘trouw-klaar’ zijn, die mooi van zichzelf zijn, en waar je in principe niet zo veel meer aan hoeft te doen.

Toffe Trouwtip 75
Het meest makkelijke en tijdbesparende is om al zo snel mogelijk je globale dagindeling op papier te zetten. Ook al weet je alleen nog maar dat je bijvoorbeeld om 15.00 uur zal gaan trouwen. Naarmate je steeds weer iets verder bent met het organiseren van je bruiloft, vul je elke keer je globale dagindeling aan welke langzamerhand begint te veranderen in een gedetailleerde dagindeling. Begin dus op tijd met je (globale) dagindeling!

Toffe Trouwtip 76
Met kleine gewichtjes blijft alles op z’n plaats zitten, ook als het erg hard waait. Er zijn tegenwoordig hele mooie gewichtjes te koop voor een sluier in de vorm van bloemetjes of diamantjes. Oepsie.. er staat in de foto trouwtip 77, maar dit moet natuurlijk 76 zijn!

Toffe Trouwtip 77
Japanse washi tape is een half doorzichtig plakband die beschikbaar is in alle kleuren en patronen die je maar kunt bedenken. Het is ideaal om te gebruiken als DIY bruid, omdat het én plakt en het er erg leuk uit ziet. Vooral als je een kleur en/of patroon kunt vinden die in het thema van je bruiloft past!

Toffe Trouwtip 78
Kinderen zijn kinderen en vervelen zich vaak snel op een feest zoals een bruiloft. Komen er veel kinderen op je bruiloft? Overweeg dan om een nanny in te huren. Professionele nannies stellen een speciaal kinderprogramma op en zorgen ervoor dat de kinderen het naar hun zin hebben.

Toffe Trouwtip 79
De meest populaire maanden om te trouwen zijn van mei tot en met september. Willen of moeten jullie op je budget letten, trouw dan in de minder populaire trouwmaanden! Bij veel leveranciers wordt je dan geboekt als een ‘winterwedding’ en bieden ze je een gereduceerd tarief aan. Het is niet bij alle leveranciers het geval, maar het is zeker even een puntje om over na te denken bij het kiezen van de trouwdatum.

Toffe Trouwtip 80
Geen gedoe met water en je hoeft ook niet ik weet niet hoeveel enveloppen te likken. Gewoon de randen stiften met een pritt stift en hups dicht plakken die envelop!

Toffe Trouwtip 81
Service is serieus echt alles! Ik ben van mening dat een goede leverancier binnen 48 uur (weekend en feestdagen uitgezonderd) contact met je opneemt en je op de hoogte houd van de stand van zaken. Is dit niet het geval, dan is deze leverancier jouw geld niet waard!

Toffe Trouwtip 82
Just Saying 😉

Toffe Trouwtip 83
Op Pinterest zag ik een foto voorbij komen van twee oma’s als bloemenmeisjes en ik kreeg een glimlach van oor tot oor. Hoe leuk zou dit zijn? Zeker weten dat je oma ontzettend vereerd zal zijn om deze taak op zich te nemen!

Toffe Trouwtip 84
Niet alleen durf te vragen aan leveranciers, maar ook durf te vragen aan familie en vrienden! Absoluut geen schande en de personen aan wie je het vraagt zullen zich allemaal zeer vereerd voelen dat je hen om hulp vraagt. Kom je bijvoorbeeld in tijdsnood met je planning? Vraag familie of vrienden om hulp! Het hoeven ook geen grote taken te zijn, maar mogen ook kleine klusjes zijn! Durf daarnaast ook te vragen aan leveranciers! Vind je iets te duur? Wil je iets wat niet in hun pakket staat? Leg het aan je leverancier voor! Nee heb je en ja kun je krijgen!

Toffe Trouwtip 85
Natuurlijk mag je je speech uit je hoofd leren, maar waarom zou je dat doen? Schrijf het gewoon op een briefje met daarbij duidelijk de namen van de personen die je wilt bedanken en waarom je ze wilt bedanken. Op deze manier ben je er ook gelijk zeker van dat je door de zenuwen niet een heel belangrijk persoon vergeet te bedanken. Een eventuele andere manier om dit te voorkomen is om in het algemeen iedereen te bedanken, zonder het benoemen van specifieke personen.

Toffe Trouwtip 86
Een draaiboek is niet iets dat je af kunt krijgen. Je blijft er tijdens de voorbereidingen van je bruiloft aan werken. Zodra je een leverancier hebt vastgelegd, werk je je draaiboek weer bij. Hoe laat zal de leverancier verschijnen, op welke locatie en in welke ruimte? Wat hebben jullie met elkaar afgesproken? Dit verwerk je allemaal in je draaiboek.

Toffe Trouwtip 87
Je bruiloft is een ontzettend leuke en spannende dag en dat kost energie. Voor het behoud van je energie heb je brandstof nodig. Zorg er daarom voor dat je ceremoniemeester water en makkelijke snacks in haar noodkoffer heeft zitten!

Toffe Trouwtip 88
Wat voor soort bruiloft willen jullie? Hierbij hoef je nog geen grote keuzes te maken, maar probeer wel een basis te kiezen. Willen jullie een traditionele bruiloft? Een bruiloft in het buitenland? Een thema bruiloft? Door hier eerst over na te denken, voordat je op zoek gaat naar leveranciers, kun je veel beter de leveranciers uitkiezen die bij het soort bruiloft passen die jullie graag willen.

Toffe Trouwtip 89
Zet je niet het welbekende envelopje op jullie trouwkaart, omdat jullie je graag laten verrassen? Maak dan gebruik van één of meerdere cadeaulijsten! Eén van de bekendste cadeaulijsten is die van de Bijenkorf, maar wist je dat ook veel kleine winkels een cadeaulijst mogelijkheid heeft? Vraag dus vooral bij je favoriete winkels naar de mogelijkheden! Hiernaast zijn er ook vele online cadeaulijsten mogelijk. Dit maakt het voor jullie gasten veel gemakkelijker om een gepast cadeau voor jullie uit te zoeken.

Toffe Trouwtip 90
Een bruiloft is natuurlijk de ideale gelegenheid dat elkaars familieleden, vrienden en kennissen elkaar leren kennen! Zet ze dan ook bij elkaar aan tafel! Eventueel is het misschien ook nog een leuk idee om leuke vragenkaartjes te maken, zodat elke gast een vraag kan stellen aan de persoon die naast hem of haar zit. Zo maken jullie familieleden op een leuke manier kennis met elkaar.

Heb jij nog een goede tip? Vertel het mij! Ik plaats hem graag als Toffe Trouwtip!