Trouwbedankjes zijn kleine cadeautjes die je aan je gasten geeft aan het einde van je trouwdag om ze te bedanken voor hun komst. Het is een klein aandenken aan jullie grote dag. Bedankjes zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten: van de traditionele bruidssuikers tot aan.. een origineel piNeut likeurtje.

“Wil je een keer iets anders geven? Val op en verras met een neutje!”. Dat is wat er staat op de website van PiNeut Likeur en ik ben het helemaal met ze eens!

Met een piNeutje ben je zelf letterlijk ook een beetje de pineut. Voordat je namelijk van je neutje kan genieten, moet je hem eerst nog afmaken. De dames van piNeut stoppen in een mooi flesje of potje de ingrediënten voor een heerlijk likeurtje. Zelf hoef je dan alleen nog de alcohol toevoegen. Helemaal DIY (oftewel Do It Yourself), alleen dan iets anders ;-). Na het toevoegen van de alcohol moet je dagelijks even liefdevol de fles of het potje schudden en binnen no-time heb je jouw eigen likeur!

Een piNeut likeurtje als trouwbedankje
Hoe leuk zou het zijn om een piNeut likeurtje als bedankje aan je gasten te geven? Een bedankje geef je natuurlijk aan je gasten om ze te bedanken voor hun aanwezigheid. Je geeft iets mee als herinnering aan je bruiloft. Doordat je gasten elke dag het neutje liefdevol moeten schudden, zullen ze nog dagelijks herinnerd worden aan jullie trouwdag. Je kunt het likeurtje namelijk niet meteen opdrinken: als je gasten thuis de alcohol hebben toegevoegd, moeten ze eerst enkele weken wachten, voordat ze hem kunnen nuttigen. De likeur moet op smaak komen. Als de likeur dan eindelijk op smaak is, en ze hun heerlijke “beetje van zichzelf en een beetje van piNeut”-likeur kunnen aanbreken, weet ik zeker dat ze bij het drinken ervan weer even herinnerd worden aan de grote dag.

De dames van piNeut

PiNeut is een initiatief van Femke van der Kuijp en Marlies Heemskerk en achter elk neutje zit een verhaal. Op de website staat hierover het volgende:

“Het maken van likeuren gaat heel ver terug. In de 17e en 18e eeuw, toen de pakhuizen in Holland vol lagen met heerlijke kruiden en specerijen uit alle windstreken, werd veel met alcohol en verschillende ingrediënten geëxperimenteerd. Hier ligt dan ook de Nederlandse oorsprong van de talrijke en uiteenlopende likeurtjes. Voor elke gelegenheid ontwikkelde men namelijk een lekkere variant. Deze oude likeuren vormen de inspiratie voor de nieuwe creaties van piNeut.”

Zo is één van hun populairste likeurtjes de ‘Klaar voor een kus’-neutje, die limoen, eucalyptus, tijm en pepermunt bevat. Deze is geïnspireerd op een likeurtje uit de zeventiende eeuw, toen er nog geen tandpasta bestond. Voordat je op het punt stond om met iemand te zoenen, nam je dit verfrissende neutje, zodat je kalm werd en een frisse adem kreeg.

Heerlijk romantisch! En hoe passend om dit als bedankje op je trouwdag te geven aan je gasten! Wat ook erg leuk is om te weten, is dat je als bruidspaar een eigen label kunt laten maken voor jullie neutje. Bijvoorbeeld in de stijl van de trouwkaart of in de stijl van het thema. Wat helemaal tof is, is dat je jullie neut zelf een naam kan geven!

♥ Zullen de gasten op jouw bruiloft de pineut zijn?