Warja Bouwens is eigenaresse van trouwkaarten-ontwerpstudio Trouwkaarten Bestellen. Voor TOFFE TROUWBLOG zal ze eens in de zoveel tijd een gastblog schrijven over haar specialiteit! Lees hier haar eerste gastblog, over hoe je zelf je trouwkaarten kunt maken!

ZELF JE TROUWKAARTEN MAKEN

Je trouwkaarten maken, hoe doe je dat eigenlijk? Dat is minder moeilijk als je denkt! Ik ga je stap voor stap helpen en als eerste gaan we uitzoeken WAT je mooi vindt. Een trouwkaart maken is niks anders dan een kwestie van kiezen. Door antwoorden te vinden op de verschillende vragen – en dus keuzes te maken – kom je vanzelf bij een mooi eindresultaat uit. En welke keuzes je daarvoor moet maken? Dat lees je hieronder!

Tekst
Het eerste wat je moet doen, okee, het hoeft niet als eerste, maar het is wel de basis van je kaart, is bedenken welke tekst je op de kaart wilt zetten. Denk daarbij in eerste instantie aan:

  • Jullie namen – met of zonder achternaam, daar ben je vrij in.
  • De Datum!
  • De locatie waar het huwelijk voltrokken wordt, inclusief de straat/plaatsnaam.
  • De tijd waarop de ceremonie plaatsvindt.
  • Jullie adres en/of telefoonnummer

Daarna ga je bedenken of je (en hoeveel) verschillende kaarten wilt, bijvoorbeeld een aparte kaart voor receptiegasten, daggasten en feestgasten. Het handigst is om daadwerkelijk verschillende kaarten te maken met verschillende teksten, zodat losse inlegkaartjes voor bijvoorbeeld de daggasten niet meer nodig zijn, die kunnen alleen maar kwijtraken. Op de verschillende kaarten kun je aangeven waar je de gasten voor wilt uitnodigen. Je doet dit door te schrijven voor welk onderdeel ze zijn uitgenodigd (bijvoorbeeld het feest), wat de aanvang daarvan is (bijvoorbeeld 20.00 uur) en daarna de naam en het adres van de locatie.

Optioneel kun je ook nog aangeven of je een dresscode hanteert, wie de ceremoniemeester(s) is/zijn (met naam en telefoonnummer en/of e-mailadres), en je kadotip.

Voor de aankleding van de kaart kun je ook nog kiezen voor een mooie oneliner, een gedicht of een stukje songtekst wat veel voor jullie betekent. (Leuk als dat liedje tijdens de dag ook nog ergens terugkomt, bijvoorbeeld bij het tekenen van de trouwakte, of bij de openingsdans!)

Stijl
Kies daarna welke stijl je mooi vindt voor jullie trouwkaart, bijvoorbeeld een klassieke kaart, of een hele moderne. Of misschien wel een shabby-chique vintage trouwkaart of een trouwkaart met een retro uitstraling? Wie weet zijn jullie wel mensen die gaan voor een grappige trouwkaart met stripfiguurtjes! En dan heb je nog de trends van het moment: typografie trouwkaarten al dan niet uitgevoerd op krijtbord, of romantische uitnodigingen met aquareldecoraties. Moeilijk hé? Er is zoveel te kiezen… Wat misschien slim is, is van een paar verschillende kaarten die je aanspreken een proefdruk aan te vragen met jullie eigen namen er vast op en jullie eigen teksten er in. De kosten van een proefdruk variëren van gratis tot maximaal een paar euro. Dan krijg je een goed beeld van hoe het er uit kan zien. Je kunt ze naast elkaar leggen en samen met je lief uitzoeken welke je het leukst vind. Of je moeder mee laten kiezen… of je beste vriendin… (of gewoon lekker je eigen zin doen!)

Vorm
Veel trouwkaarten die tegenwoordig aangeboden worden zijn vierkant met een vouw er in, maar je ziet steeds meer rechthoekige kaarten (liggende, met de vouw boven, of staande met de vouw links) en ook enkele kaarten (zonder vouw dus) zijn aan de winnende hand. Daar kun je net zoveel tekst op kwijt meestal, maar omdat ze niet dubbel zijn en dus minder papier verbruiken, zijn ze beter voor het milieu (alle beetjes helpen!) en ook nog eens aardig voor je portemonnee! Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog de kaarten met stansvormen, drieluiken en goud- en foliedruk, maar die zijn moeilijker aan te passen aan je eigen wensen, en meestal ook wat duurder.

Kleur
Daarna ga je bedenken welke kleur je graag ziet. Als jullie een themakleur op jullie trouwdag hanteren is de keuze natuurlijk snel gemaakt!

Foto
Wil je wel of geen foto van jullie (of de kids, de hond of misschien alleen jullie handen) op de kaart?

Huisstijl
Een nieuwe trend in trouwland is een trouw-huisstijl. Dit wil zeggen dat je een bepaalde afbeelding kiest die regelmatig terugkeert. Te beginnen op de trouwkaart, want die krijgt iedereen in de brievenbus. Als het dan tijdens je trouwdag nog enkele malen opduikt, hebben je gasten allemaal een soort van herkenningsmomentje: Hé…! Vervolgens kun je het dus terug laten komen op tal van andere zaken: op de menukaarten, op het programma, het eventuele misboekje, op servetjes, op bierviltjes voor tijdens het feest, op de kaartjes die je aan je bedankjes hangt. Je kunt het zo ver doorvoeren als je zelf wilt, of beter gezegd, zover je budget het toelaat. Je kunt er bijvoorbeeld ballonnen mee laten bedrukken, het op champagneglazen laten graveren, kaarsen bedrukken die op de tafels komen te staan, je gastenboek… de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een huisstijl kies je het best een herkenbare vorm, niet té complex:

  • Een mooi ornament: bijvoorbeeld een Franse lelie, een mooi bewerkt hart, een barokelement.
  • Een symbool: bijvoorbeeld twee ringen, twee duifjes, een silhouetje van cupido-met-pijl.
  • Monogrammen: de eerste letters van jullie voornamen in mooie, sierlijke letters die zó gecombineerd en geplaatst worden dat ze één geheel vormen: een soort trouwlogo voor jullie bruiloft.

En in combinatie met een themakleur zet je met een trouwhuisstijl natuurlijk helemaal het puntje op de i van je trouwdag!

Aan de slag!
Als je op alle bovenstaande vragen een antwoord kan geven, ben je al een enorm eind op weg in de richting van jullie ideale trouwkaart en kun je heel gericht gaan zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld in google intypen: trouwkaart rood foto klassiek. Als je dan in de bovenste regel op ‘Afbeeldingen’ klikt, krijg je een hele hoop afbeeldingen te zien die aan jouw zoekwensen voldoen: goed voor inspiratie! Misschien zit er al gelijk DE kaart bij waar je als een blok voor valt, maar anders kun je naar een website gaan waar je de mogelijkheid hebt om zelf je trouwkaart te maken. Je begint dan met een blanco kaart en je kunt hem dan helemaal maken zoals je zelf graag wilt. Meestal beschikken deze sites over een ruime bibliotheek met lettertypes, onderdeeltjes, achtergrondjes en plaatjes waarmee je je trouwkaart helemaal naar wens kun stylen en invullen.

Tot slot
Hou in gedacht dat er NIKS FOUT is! Je maakt wat JULLIE mooi vinden, en dus is het goed! Als iemand anders het minder mooi vind, dat kan. Geen probleem. Niemand maakt iets wat iedereen mooi vindt. Iedereen heeft andere voorkeuren. Dat is iets wat je jezelf altijd moet voorhouden, het is júllie dag, júllie kaart, júllie feest en als júllie het mooi vinden is het goed. Punt.